Dip z pieczonej czerwonej papryki
Wyrazisty dip do podania z domowymi chipsami ziemniaczanymi lub innymi przekąskami.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W średniej misce zalej chili wrzątkiem. Odstaw na 30 minut (chili powinno być cały czas zanurzone). Wyjmij chili z wody, usuń łodygę i nasiona i grubo posiekaj.
2.Włóż papryczkę chili i wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu do robota kuchennego i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
3.Przed podaniem odstaw dip na 30 minut.
Dodatkowe wskazówki:
Paprykę możesz upiec samodzielnie lub kupić w słoiku.
Składniki
- 1 suszona papryka chili guajillo
- 2 średnio upieczone czerwone papryki, bez pestek
- 1 średni ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 szklanki prażonych, łuskanych pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sól
- czarny pieprz