Dip z pieczonej czerwonej papryki

Dip z pieczonej czerwonej papryki

Wyrazisty dip do podania z domowymi chipsami ziemniaczanymi lub innymi przekąskami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średniej misce zalej chili wrzątkiem. Odstaw na 30 minut (chili powinno być cały czas zanurzone). Wyjmij chili z wody, usuń łodygę i nasiona i grubo posiekaj.

2.Włóż papryczkę chili i wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i pieprzu do robota kuchennego i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

3.Przed podaniem odstaw dip na 30 minut.


Dodatkowe wskazówki:

Paprykę możesz upiec samodzielnie lub kupić w słoiku.

Składniki
  • 1 suszona papryka chili guajillo
  • 2 średnio upieczone czerwone papryki, bez pestek
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 szklanki prażonych, łuskanych pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • czarny pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz