Focaccia z wiśniami

Focaccia z wiśniami

Przepis na chleb na słodko z wiśniami. Pyszna focaccia w niecodziennym wydaniu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wlej wodę do miski miksera, posyp drożdżami i odstaw na kilka minut, aby się rozpuścił.

2.Wsyp mąkę, brązowy cukier, sól i suszone wiśnie. Za pomocą haka do ciasta, miksuj na średnich obrotach przez 5 do 7 minut, aż ciasto się wyrobi. Lub ugniataj ręcznie na posypanej mąką stolnicy. Przykryj miskę z ciastem plastikową folią i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość (około 2 do 3 godzin).

3.Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę. Za pomocą wałka do ciasta uformuj go w kwadrat o wymiarach około 25 × 25 cm, starając się zachować równomierną grubość.

4.Ciasto wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Przykryj blachę folią i umieść w ciepłym miejscu, aż ciasto nico urośnie (ok 45-60 minut).

5.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

6.Zdejmij folię z ciasta. Delikatnie zrób wgłębienia na wierzchu ciasta i ułóż w nich świeże wiśnie, a następnie posyp cukrem.

7.Piecz na środku piekarnika przez 20 do 25 minut, aż wierzch się zarumieni.


Składniki
  • 3/4 szklanki plus 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki suszonych wiśni
  • 200g świeżych wiśni, opłukanych, pozbawionych pestek i przekrojonych na pół
  • 1 łyżka cukru
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde