Chlebek drożdżowy z masłem ziołowo-czosnkowym
Przepis na oryginalny chlebek drożdżowy z dodatkiem masła ziołowo-czosnkowego.
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy masło ziołowo-czosnkowe. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy drobno w blenderze lub mikserze. Dodajemy masło, pozostałe zioła, musztardę, 30ml oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki soli. Wszystko miksujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki.
2.Teraz przystępujemy do wyrobu ciasta. Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i rozpuszczamy je. Dosypujemy cukier i pół łyżeczki soli. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
3.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 0,8 cm. Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym masłem ziołowo-czosnkowym.
4.Ciasto kroimy w pasy o szerokości formy do pieczenia. Układamy je w harmonijkę o wysokości nieco niższe niż wysokość formy. Wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Pozostawiamy ciasto w formie na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
6.Wkładamy formę z ciastem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Pieczemy 25 - 30 minut.
7.Po wypieczeniu smarujemy chlebek masłem.
Jeżeli chcesz, aby chlebek był chrupiący również od spodu, wyjmuj go z formy po 25 minutach i podpiecz jeszcze ok. 5 minut na ruszcie w piekarniku.
Chlebek nie kroimy tylko podajemy w całości, tak aby goście mogli sobie rwać pojedyncze kawałki. Chlebek doskonale nadaje się jako dodatek do grilla oraz do sałatek i wędliny.
Życzymy smacznego!
- 600g mąki
- drożdże (ok. 40g)
- 80ml oliwy z oliwek
- 300ml letniej wody
- mała cebula (ok. 40g)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 4 gałązki świeżej pietruszki
- 90g masła
- 1 łyżeczka musztardy
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru