Bułeczki maślane
Pyszne, mięciutkie i cieplutkie bułeczki maślane. Super jako dodatek do śniadania.
1.W małym rondelku podgrzej mleko do letniej temperatury (około 35 - 40°C). Zdejmij z ognia, dodaj drożdże i pomieszaj aż się rozpuszczą. Dodaj 1/4 szklanki oleju roślinnego i 2 łyżki masło. Następnie dodaj cukier puder. Odstaw na 5 minut.
2.W mikserze wyposażonym w łopatkę (lub w dużej misce) wymieszaj mąkę, sól i jajko. Wlej mieszaninę drożdży i mleka. Mieszaj na wolnych obrotach (lub ręcznie łyżką), aż utworzy się kula ciasta. Odstaw na 5 minut.
3.Wymień nasadkę łopatki na hak do mieszania ciasta i mieszaj na średnio-niskich obrotach (lub ugniataj ręcznie na lekko naoliwionej stolnicy), aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto powinno być lepki w dotyku, ale przy dotykaniu powinien odrywać się od palców, a nie przyklejać. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1 łyżkę mąki, natomiast jeżeli jest zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę mleka.
4.Na stolnicy rozlej odrobinę oleju roślinnego i rozetrzyj. Połóż na to miejsce ciasto i rozciągnij na wszystkie strony. Następnie złóż ciasto z czterech stron do środka, zagniatając w miejscu w którym wszystkie końce się stykają. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski. Miska powinna być 2 razy większa od ciasta, a ciasto powinno być włożone do dołu tą strona, na której było składane. Szczelnie przykryj miskę folią. Pozostaw w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, około 90 minut.
5.Posmaruj formy do babeczek (muffinek) olejem roślinnym. Łącznie powinno być 24 kubki. Za pomocą noża stołowego podziel ciasto na 24 części po około 50g każda. Z każdej części ciasta uformuj gładką kulkę.
6.Za pomocą noża lub nożyc kuchennych przetnij każdą kulkę trzema lub czterema cięciami równolegle do siebie, przez połowę średnicy kulki. Włóż ciasto do form, pokrojoną stroną do góry. Wierzch każdej bułeczki posmaruj roztopionym masłem i spryskaj odrobiną oleju roślinnego. Przykryj formy folią. Pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż prawie podwoją swój rozmiar (od 60 do 90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia i ciasta).
7.Ustaw ruszty piekarnika na górnym i dolnym poziomie. Podgrzej piekarnik do 180°C. Włóż formy i piecz bułki przez 7 minut. Następnie zamień położenie forem, żeby wszystkie bułki były równomiernie upieczone. Kontynuuj pieczenie jeszcze 7 do 9 minut, aż bułki staną się złotobrązowe na wierzchu.
8.Po upieczeniu, pozwól bułkom ostygnąć przez 5 minut, zanim wyjmiesz je z foremek.
- 650g mąki chlebowej
- 1.5 szklanki pełnego mleka
- 10g drożdży
- 6 łyżki niesolonego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- olej roślinny
- 1 i 1/4 łyżeczki soli kuchennej