Pasta z zielonych oliwek

Pasta z zielonych oliwek

Wyśmienita, kremowa pasta z mleka, sardeli i zielonych oliwek. Super dodatek do pieczywa oraz jako dip.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zmiksuj w blenderze mleko, ryby, czosnek, kolendrę i szczyptę białego pieprzu. Podczas miksowania powoli wlej olej.

2.Przełóż pastę do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

3.Przed podaniem dodaj oliwki i wymieszaj. Jeśli po wmieszaniu oliwek pasta zbyt mocno zgęstnieje, możesz ją rozcieńczyć dolewając odrobiną mleka.

4.Podawaj z opiekanymi kromkami bagietki.


Składniki
  • 2/3 szklanki pełnego mleka
  • 12 dużych filetów z sardeli w oleju
  • 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
  • 16 świeżych gałązek kolendry, grubo posiekanych
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1.5 szklanki oleju roślinnego
  • 1.5 szklanki zielonych oliwek bez pestek, posiekane i opłukane jeżeli są bardzo słone
  • 1 bagietka, pokrojona na kromki o grubości ok 1 - 1.5 cm
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali