Pasta z zielonych oliwek
Wyśmienita, kremowa pasta z mleka, sardeli i zielonych oliwek. Super dodatek do pieczywa oraz jako dip.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Zmiksuj w blenderze mleko, ryby, czosnek, kolendrę i szczyptę białego pieprzu. Podczas miksowania powoli wlej olej.
2.Przełóż pastę do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
3.Przed podaniem dodaj oliwki i wymieszaj. Jeśli po wmieszaniu oliwek pasta zbyt mocno zgęstnieje, możesz ją rozcieńczyć dolewając odrobiną mleka.
4.Podawaj z opiekanymi kromkami bagietki.
Składniki
- 2/3 szklanki pełnego mleka
- 12 dużych filetów z sardeli w oleju
- 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
- 16 świeżych gałązek kolendry, grubo posiekanych
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1.5 szklanki oleju roślinnego
- 1.5 szklanki zielonych oliwek bez pestek, posiekane i opłukane jeżeli są bardzo słone
- 1 bagietka, pokrojona na kromki o grubości ok 1 - 1.5 cm