Smoothie pomarańczowo-owsiane

Smoothie pomarańczowo-owsiane

Orzeźwiający napój na bazie mleka owsianego z dodatkiem koncentratu pomarańczowego, syropu z agawy i sokiem cytrynowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Nawlecz naprzemiennie jagody na patyczek bambusowy. Włóż owoce do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, aż jagody będą zamrożone.

2.Pozostaw zamrożony koncentrat soku pomarańczowego w temperaturze pokojowej na około 5 minut.

3.Zmiksuj koncentrat soku pomarańczowego, mleko owsiane, syrop z agawy i sok z cytryny, wanilię i proszek camu (opcjonalnie) w blenderze, do uzyskania gładkiej konsystencji, około 1 minuty.

4.Dodaj kostki lodu i kontynuuj miksowanie przez kolejną minutę.

5.Wlej smoothie do dużej szklanki, przymocuj plasterek pomarańczy do brzegu, włóż mrożony szpikulec jagodowy do smoothie i podawaj do wypicia.


Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka owsianego
  • 1/3 szklanki mrożonego koncentratu z soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku camu (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • bambusowy zaostrzony patyczek o długości 12 cm
  • 3 jagody
  • 3 maliny
  • 3 jeżyny
  • gruby plaster pomarańczy
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Podobne przepisy napojów

Brzoskwiniowa margherita
5minut
1osoba
Brzoskwiniowa margherita
Prosty przepis na przygotowanie delikatnie słodkiego i owocowego koktajlu, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający napój letni.
Maple Bourbon Smash
10minut
1osoba
Maple Bourbon Smash
Drink na bazie burbona z syropem klonowym, odrobiną gorzkiej wódki Angostury oraz sokiem z cytryny i pomarańczy.
Drink cytrynowo-grejpfrutowo z syropem miodowym
10minut
1osoba
Drink cytrynowo-grejpfrutowo z syropem miodowym
Bezalkoholowy drink z soku grejpfruta i soku z cytryny, piwa imbirowego, Amass Riverine i syropu miodowego.
Pamplemousse
5minut
1osoba
Pamplemousse
Prosty koktajl na bazie ginu i likieru z czarnego bzu z dodatkiem soku z grejpfruta i cytryny.