Smoothie pomarańczowo-owsiane
Orzeźwiający napój na bazie mleka owsianego z dodatkiem koncentratu pomarańczowego, syropu z agawy i sokiem cytrynowym.
1.Nawlecz naprzemiennie jagody na patyczek bambusowy. Włóż owoce do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, aż jagody będą zamrożone.
2.Pozostaw zamrożony koncentrat soku pomarańczowego w temperaturze pokojowej na około 5 minut.
3.Zmiksuj koncentrat soku pomarańczowego, mleko owsiane, syrop z agawy i sok z cytryny, wanilię i proszek camu (opcjonalnie) w blenderze, do uzyskania gładkiej konsystencji, około 1 minuty.
4.Dodaj kostki lodu i kontynuuj miksowanie przez kolejną minutę.
5.Wlej smoothie do dużej szklanki, przymocuj plasterek pomarańczy do brzegu, włóż mrożony szpikulec jagodowy do smoothie i podawaj do wypicia.
- 1 i 1/2 szklanki mleka owsianego
- 1/3 szklanki mrożonego koncentratu z soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku camu (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki kostek lodu
- bambusowy zaostrzony patyczek o długości 12 cm
- 3 jagody
- 3 maliny
- 3 jeżyny
- gruby plaster pomarańczy