Sangria ananasowo-pomarańczowa
Orzeźwiający napój alkoholowy. Świetny na zakończenie wakacyjnego, upalnego dnia, na grilla lub majówkę.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dzbanku o pojemności 2 do 3 litrów dobrze wymieszaj wino, wódkę, sok ananasowy i nektar z agawy.
2.Dodaj owoce, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cały dzień.
3.Podawaj z lodem i owocami. Do każdej szklanki dolewaj odrobinę schłodzonej wody gazowanej.
Składniki
- 1 butelka 750 ml wytrawnego wina Riesling
- 3/4 szklanki wódki brzoskwiniowej
- 3/4 szklanki soku ananasowego w puszce
- 1/2 szklanki nektaru z agawy, jasnego lub bursztynowego
- 1 pomarańcza, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
- woda gazowana