Margherita ogórkowo-bazyliowa

Margherita ogórkowo-bazyliowa

Orzeźwiająca margherita z dodatkiem syropu z ogórka i bazylii. Super drink na przyjęcia lub jako dodatek do pikantnego dania meksykańskiego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj wodę, 2 kubki cukru pudru, bazylię i plasterki ogórka i zaparzaj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do schłodzenia.

2.Wymieszaj pozostałe 1/2 kubka cukru pudru, sól i skórki z limonki na talerzu. Lekko zwilż brzegi dwóch dużych kieliszków do margarity. Zanurz każdą szklankę w mieszance.

3.Do shakera wlej tequilę, 60ml syropu z cukru, bazylii i ogórka, sok z limonki i likier Grand Marnier. Napełnij lodem i wstrząśnij.

4.Napełnij przygotowane szklanki lodem. Podziel mieszankę margarity między szklanki i udekoruj każdą plasterkiem ogórka i gałązką bazylii.


Składniki
  • 2 szklanki wody
  • 60ml tequilii
  • 50ml świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka drobno startej skórki z limonki
  • 30ml likieru Grand Marnier
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki świeżych liści bazylii + więcej do dekoracji
  • 1 cienko pokrojony ogórek + kilka plasterków do dekoracji
  • 3 łyżki soli
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Powiązane przepisy napojów

Slushie z melona, ogórka i limonki
15minut
4osoby
Slushie z melona, ogórka i limonki
Orzeźwiający zmrożony napój melonowo-ogórkowo-limonkową. Z dodatkiem tequilii zamienia się w świetny drink.
Martini z spritem i limonką
5minut
1osoba
Martini z spritem i limonką
Orzeźwiający drink Martini z limonką oraz napojem sprite. Najlepszy drink dla Pań podczas imprezy. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam!