Margherita ogórkowo-bazyliowa
Orzeźwiająca margherita z dodatkiem syropu z ogórka i bazylii. Super drink na przyjęcia lub jako dodatek do pikantnego dania meksykańskiego.
1.Wymieszaj wodę, 2 kubki cukru pudru, bazylię i plasterki ogórka i zaparzaj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do schłodzenia.
2.Wymieszaj pozostałe 1/2 kubka cukru pudru, sól i skórki z limonki na talerzu. Lekko zwilż brzegi dwóch dużych kieliszków do margarity. Zanurz każdą szklankę w mieszance.
3.Do shakera wlej tequilę, 60ml syropu z cukru, bazylii i ogórka, sok z limonki i likier Grand Marnier. Napełnij lodem i wstrząśnij.
4.Napełnij przygotowane szklanki lodem. Podziel mieszankę margarity między szklanki i udekoruj każdą plasterkiem ogórka i gałązką bazylii.
- 2 szklanki wody
- 60ml tequilii
- 50ml świeżego soku z limonki
- 1 łyżka drobno startej skórki z limonki
- 30ml likieru Grand Marnier
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki świeżych liści bazylii + więcej do dekoracji
- 1 cienko pokrojony ogórek + kilka plasterków do dekoracji
- 3 łyżki soli