Grzane piwo
Pyszne rozgrzewające piwo z dodatkiem cynamonu, goździków, miodu i imbiru. Doskonałe podczas chłodnych jesiennych i zimowych dni.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Piwo przelać do rondelka. Postawić na wolnym ogniu.
2.Do piwa dodać gałkę muszkatową, miód i cukier trzcinowy. Cynamon i goździki zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu i również dodać do ciepłego piwa. Cały czas mieszać podczas gotowania.
3.Gdy piwo zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Przelać przez sitko do kufla lub szklanek
4.Imbir pokroić w plasterki i dodać do piwa.
Składniki
- 1/2 litra piwa
- gałka muszkatołowa
- 5 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki naturalnego miodu
- kawałek imbiru