Grzane piwo

Napoje Piwa Alkohol
15minut
1osoba
łatwy

Grzane piwo

Pyszne rozgrzewające piwo z dodatkiem cynamonu, goździków, miodu i imbiru. Doskonałe podczas chłodnych jesiennych i zimowych dni.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Piwo przelać do rondelka. Postawić na wolnym ogniu.

2.Do piwa dodać gałkę muszkatową, miód i cukier trzcinowy. Cynamon i goździki zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu i również dodać do ciepłego piwa. Cały czas mieszać podczas gotowania.

3.Gdy piwo zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Przelać przez sitko do kufla lub szklanek

4.Imbir pokroić w plasterki i dodać do piwa.


Składniki
  • 1/2 litra piwa
  • gałka muszkatołowa
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • kawałek imbiru
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy napojów

Domowy cydr jabłkowy
1godzina
10osób
Domowy cydr jabłkowy
Przepis na pyszny domowy cydr jabłkowy z dodatkiem pomarańczy i cynamonu. Idealny napój na świąteczne wieczory.
Kawa z rumem i cynamonem
10minut
1osoba
Kawa z rumem i cynamonem
Świetna kawa z podwójnym rumem, cudownie aromatyzowana cynamonem i skórką pomarańczową, udekorowana bitą śmietaną i gorzką czekoladą.
Kakao z mlekiem kokosowym, cynamonem i kurkumą
5minut
2osoby
Kakao z mlekiem kokosowym, cynamonem i kurkumą
Nic nie pasuje lepiej do ciasteczka niż gorące kakao. Oto klasyczna wersja na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem cynamonu i kurkumy.