Grzane piwo

Napoje Piwa Alkohol
15minut
1osoba
łatwy

Grzane piwo

Pyszne rozgrzewające piwo z dodatkiem cynamonu, goździków, miodu i imbiru. Doskonałe podczas chłodnych jesiennych i zimowych dni.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Piwo przelać do rondelka. Postawić na wolnym ogniu.

2.Do piwa dodać gałkę muszkatową, miód i cukier trzcinowy. Cynamon i goździki zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu i również dodać do ciepłego piwa. Cały czas mieszać podczas gotowania.

3.Gdy piwo zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Przelać przez sitko do kufla lub szklanek

4.Imbir pokroić w plasterki i dodać do piwa.


Składniki
  • 1/2 litra piwa
  • gałka muszkatołowa
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • kawałek imbiru
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron