Grzane piwo

Napoje Piwa Alkohol
15minut
1osoba
łatwy

Grzane piwo

Pyszne rozgrzewające piwo z dodatkiem cynamonu, goździków, miodu i imbiru. Doskonałe podczas chłodnych jesiennych i zimowych dni.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Piwo przelać do rondelka. Postawić na wolnym ogniu.

2.Do piwa dodać gałkę muszkatową, miód i cukier trzcinowy. Cynamon i goździki zmiażdżyć tłuczkiem w moździerzu i również dodać do ciepłego piwa. Cały czas mieszać podczas gotowania.

3.Gdy piwo zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Przelać przez sitko do kufla lub szklanek

4.Imbir pokroić w plasterki i dodać do piwa.


Składniki
  • 1/2 litra piwa
  • gałka muszkatołowa
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • kawałek imbiru
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Powiązane przepisy napojów

Kakao z mlekiem kokosowym, cynamonem i kurkumą
5minut
2osoby
Kakao z mlekiem kokosowym, cynamonem i kurkumą
Nic nie pasuje lepiej do ciasteczka niż gorące kakao. Oto klasyczna wersja na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem cynamonu i kurkumy.