Hot-dog z zapiekanym serem i prażoną cebulą

Hot-dog z zapiekanym serem i prażoną cebulą

Hot-dog jest jedną z najpopularniejszych przekąsek typu fast-food, znaną chyba na całym świecie. Przygotowanie pysznej parówki w bułce jest niezwykle proste i szybkie. Opisana wersja tej przekąski oparta jest o ciepłą bułkę z zapiekanym serem i prażoną cebulą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Gotujemy parówki w rondelku przez około 10 – 15 minut.

2.Rozcinamy wzdłuż bułkę lub bagietkę ale tylko z jednej strony i smarujemy w środku masłem, a następnie dodajemy do środka pocięte w packi plasterki sera oraz wsypujemy odrobinę prażoną cebulę wedle uznania.

3.Do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika, wkładamy przygotowane bułki na kilka minut, aż do roztopienia sera.

4.Wyciągamy bułki z piekarnika, do środka wkładamy ugotowane parówki i polewamy wzdłuż ketchup-em, musztardą lub innym sosem.

5.Na wierzch posypujemy prażoną cebulą.

6.Jeżeli mamy ochotę to możemy również dodać ulubione warzywa takie jak pocięty w plasterki ogórek konserwowy, pomidor, oliwki, itp.


Składniki
  • 4 parówki
  • bułki do hot-dogów lub bagietka
  • 2 plasterki sera żółtego
  • prażona cebula
  • masło
  • ketchup
  • musztarda
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien