Hamburger z boczkiem i serem

Hamburger z boczkiem i serem

Zapraszamy do przyrządzenia pysznego, domowego hamburgera z podsmażonym boczkiem, serem i warzywami. Wspaniałe danie na obiad, lunch lub jako przekąska na przyjęciach.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wołowinę mielimy na średniej wielkości oczkach maszynki do mielenia mięs. Dodajemy trochę pieprzu i mieszamy. Na razie nie solimy.

2.Na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy boczek aż do zarumienienia i nabrania chrupkości. Boczek zdejmujemy i na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, którą smażymy aż do lekkiego zarumienienia.

3.Formujemy burgery, każdy z ok 200 gramów mięsa. Na patelni, na której poprzednio smażyliśmy boczek i cebulę, wkładamy kotlety i smażymy z każdej strony ok. 3 minuty. Mięso powinno być z zewnątrz brązowe, natomiast w środku nieco różowe i soczyste. Po usmażeniu, zdejmujemy burgery z patelni i solimy z każdej strony.

4.Przygotowujemy pozostałe składniki - warzywa dokładnie myjemy i kroimy na plasterki lub kawałki. Bułki kroimy na połowy, lekko smarujemy z każdej strony masłem, a następnie na ich górnych częściach kładziemy plastry sera. Tak przygotowane bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż ser się lekko roztopi.

5.Wyjmujemy bułki z piekarnika. Na ich dolną część kładziemy sałatę, następnie usmażone burgery, dalej pomidor, ogórek, cebulę i boczek. Całość polewamy ketchupem i majonezem oraz przykrywamy górną częścią bułki z serem.


Dodatkowe wskazówki:

Sercem każdego pysznego hamburgera jest mięso - powinno być to dobrej jakości mięso wołowe - najlepiej wybrać antrykot wołowy, ligawę, polędwicę lub karkówkę. Mięso kupujemy w kawałku, a nie już zmielone. Wołowinę najlepiej mielić osobiście w domu, a nie w sklepie.

Podczas smażenia, mięso się nieco skurczy, dlatego hamburgery należy formować nieco większe niż bułka. Dobrej jakości mięso należy przyprawić jedynie solą i czarnym pieprzem - nie powinniśmy używać mieszanek ziołowych lub specjalnych przypraw do mięs, ponieważ mogą one zabić smak mięsa.

Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej na smalcu lub gęsim tłuszczu, ale olej rzepakowy też się nada. Pamiętajmy, że podczas smażenia część tłuszczu zawartego w mięsie również się wytopi. Smażymy równomiernie na brązowy kolor, absolutnie nie dociskamy burgerów do patelni oraz nie obracamy co chwilę mięsa z jednej strony na drugą. Burgery najlepiej smażyć na płaskiej patelni, osobiście odradzam używania patelni grillowych.

Składniki
  • 800 gramów dobrej jakości mięsa wołowego w kawałku, np. antrykot, ligawa, polędwica lub karkówka
  • sól
  • pieprz czarny
  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • majonez
  • kaczup
  • boczek wędzony w plastrach
  • pomidor
  • cebula
  • bułki z sezamem
  • ser cheddar
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec