Puree ziemniaczane z karmelizowaną szalotką
Pyszne puree ziemniaczane z szalotką, francuską śmietaną crème fraîche, masłem i mlekiem. Świetny dodatek to mięsa lub ryby.
1.Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pokrojone na plasterki szalotki i dosyp pół łyżeczki soli. Smaż ok 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka będzie miękka i złocista.
2.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż garnka i zalej wodą, która powinna przykrywać ziemniaki. Dosyp ok 1/4 szklanki soli i gotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do średniego poziomu i gotuj bez przykrycia, aż do momentu gdy ziemniaki staną się miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i zostaw je na kilka minut go delikatnego przestygnięcia i wysuszenia.
3.Ubij ziemniaki na puree z dodatkiem roztopionego masła, śmietaną crème fraîche i mlekiem. W razie potrzeby dolej więcej mleka aby uzyskać żądaną konsystencję. Odłóż 3 łyżki stołowe. szalotki, a resztę wymieszaj z ziemniakami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Przełóż puree do miski do serwowania ziemniaków. Na wierz nałóż pozostałe szalotki i podawaj do obiadu.
- 1.8kg ziemniaków
- 2 szklanki szalotki, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 220g masła
- 1 szklanka crème fraîche, w temperaturze pokojowej (lub ew. zwykła śmietana 30%)
- 1/2 szklanki mleka, podgrzanego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól