Tiramisu
Tiramisu to niesamowicie smaczny deser pochodzenia włoskiego. Składa się z warstw delikatnego jajeczno - serowego kremu z odrobiną likieru, przekładanego biszkoptami nasączonymi kawą espresso. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Smacznego!
1.Żółtka przekładamy do żaroodpornej miski wraz z likierem, cukrem i szczyptą soli. Ustawiamy nad naczyniem z niewielką ilością lekko wrzącej wody. Przez 8-10 min. ubijamy składniki w misce, aż uzyskamy gęstą masę (masa powinna być tak gęsta, że po przemieszaniu powinny pozostawać przez jakiś czas ślady). Masę pozostawiamy do wystudzenia.
2.Serek mascarpone wraz z 250ml śmietanki ubijamy, aż masa będzie sztywna.
3.Dodajemy ostygniętą masę żółtkową.
4.Biszkopty kolejno zatapiamy w chłodnej kawie i układamy na blaszce o wymiarze 20x30cm.
5.Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy, posypujemy kakao i ponownie układamy zanurzone w kawie biszkopty, a na nich krem. Krem ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty.
6.W dwóch łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę.
7.3/4 szklanki śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i ostudzoną żelatynę.
8.Masę przekładamy do rękawa i wykonujemy na wierzchu ciasta niewielkie kleksy, które na koniec oprószamy kakao.
9.Tiramisu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Tiramisu z powyższych składników może być również przygotowane w pucharkach.
- 4 duże żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki likieru Baylies
- 250ml serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 2 paczki biszkoptów podłużnych (po 400g)
- 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao