Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu to niesamowicie smaczny deser pochodzenia włoskiego. Składa się z warstw delikatnego jajeczno - serowego kremu z odrobiną likieru, przekładanego biszkoptami nasączonymi kawą espresso. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Żółtka przekładamy do żaroodpornej miski wraz z likierem, cukrem i szczyptą soli. Ustawiamy nad naczyniem z niewielką ilością lekko wrzącej wody. Przez 8-10 min. ubijamy składniki w misce, aż uzyskamy gęstą masę (masa powinna być tak gęsta, że po przemieszaniu powinny pozostawać przez jakiś czas ślady). Masę pozostawiamy do wystudzenia.

2.Serek mascarpone wraz z 250ml śmietanki ubijamy, aż masa będzie sztywna.

3.Dodajemy ostygniętą masę żółtkową.

4.Biszkopty kolejno zatapiamy w chłodnej kawie i układamy na blaszce o wymiarze 20x30cm.

5.Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy, posypujemy kakao i ponownie układamy zanurzone w kawie biszkopty, a na nich krem. Krem ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty.

6.W dwóch łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę.

7.3/4 szklanki śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i ostudzoną żelatynę.

8.Masę przekładamy do rękawa i wykonujemy na wierzchu ciasta niewielkie kleksy, które na koniec oprószamy kakao.

9.Tiramisu wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Dodatkowe wskazówki:

Tiramisu z powyższych składników może być również przygotowane w pucharkach.

Składniki
  • 4 duże żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki likieru Baylies
  • 250ml serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych (po 400g)
  • 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej