Kokosowy pudding ryżowy z mango

Kokosowy pudding ryżowy z mango

Przepyszny deser ryżowy z mleczkiem kokosowym, mango, wanilią i kardamonem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ugotuj ryż, ale nie do końca - tak żeby nie był zbyt miękki. Odstaw do schłodzenia.

2.W 3-litrowym rondlu zagotuj mleko, mleczko kokosowe, podgotowany ryż, 1/3 szklanki cukru i sól, a następnie natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż papka zgęstnieje (ok 20 minut).

3.W międzyczasie na patelnię wlej 1/4 szklanki wody, dodaj mango, pozostałe 2 łyżki cukru i kardamon. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Za pomocą tłuczka do ziemniaków lekko zmiażdż mango i wymieszaj.

4.Zdejmij pudding ryżowy z ognia i dodaj wanilię oraz sos z mango. Delikatnie zamieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.


Dodatkowe wskazówki:

Ekstrakt waniliowy można zastąpić wanilią wyskrobaną z laski waniliowej.

Składniki
  • 2 szklanki białego ryżu
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 400g mleczka kokosowego z puszki
  • 3 dojrzałe mango, obrane, bez pestek i posiekane na drobno
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru + dodatkowo 2 łyżki
  • 1/3 łyżeczki soli kuchennej
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono