Kokosowy pudding ryżowy z mango
Przepyszny deser ryżowy z mleczkiem kokosowym, mango, wanilią i kardamonem.
1.Ugotuj ryż, ale nie do końca - tak żeby nie był zbyt miękki. Odstaw do schłodzenia.
2.W 3-litrowym rondlu zagotuj mleko, mleczko kokosowe, podgotowany ryż, 1/3 szklanki cukru i sól, a następnie natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż papka zgęstnieje (ok 20 minut).
3.W międzyczasie na patelnię wlej 1/4 szklanki wody, dodaj mango, pozostałe 2 łyżki cukru i kardamon. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Za pomocą tłuczka do ziemniaków lekko zmiażdż mango i wymieszaj.
4.Zdejmij pudding ryżowy z ognia i dodaj wanilię oraz sos z mango. Delikatnie zamieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno.
Ekstrakt waniliowy można zastąpić wanilią wyskrobaną z laski waniliowej.
- 2 szklanki białego ryżu
- 2 szklanki pełnego mleka
- 400g mleczka kokosowego z puszki
- 3 dojrzałe mango, obrane, bez pestek i posiekane na drobno
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru + dodatkowo 2 łyżki
- 1/3 łyżeczki soli kuchennej