Cytrynowy pudding
Spróbuj pysznego deseru cytrynowego z dodatkiem bitej śmietany kandyzowanymi fiołkami. Mniam!
1.W rondelku dokładnie wymieszaj mleko, brązowy cukry i cukier puder oraz mąkę kukurydzianą. Dodaj żółtka, skórkę z cytryny i sól. Ustaw rondelek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 9 - 12 minut stale mieszając, aż konsystencja będzie gęstsza i przypominająca budyń.
2.Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sok z cytryny i masło i mieszaj. Przelej przez sitk do miseczek deserowych.
3.Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podawaj schłodzony z dodatkiem bitej śmietany i kandyzowanymi fiołkami.
- 2 szklanki tłustego mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 duże żółtka
- 2 łyżki startej skórka z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- bita śmietana i kandyzowane fiołki do przybrania (opcjonalnie)