Cytrynowy pudding

Cytrynowy pudding

Spróbuj pysznego deseru cytrynowego z dodatkiem bitej śmietany kandyzowanymi fiołkami. Mniam!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku dokładnie wymieszaj mleko, brązowy cukry i cukier puder oraz mąkę kukurydzianą. Dodaj żółtka, skórkę z cytryny i sól. Ustaw rondelek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 9 - 12 minut stale mieszając, aż konsystencja będzie gęstsza i przypominająca budyń.

2.Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sok z cytryny i masło i mieszaj. Przelej przez sitk do miseczek deserowych.

3.Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podawaj schłodzony z dodatkiem bitej śmietany i kandyzowanymi fiołkami.


Składniki
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki startej skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • bita śmietana i kandyzowane fiołki do przybrania (opcjonalnie)
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy deserów

Ciasto cytrynowe
1.5godziny
6osób
Ciasto cytrynowe
Pysznego, niezbyt słodkie ciasto cytrynowe, z dodatkiem kolendry i kminku. Najlepiej smakuje podawane z kawą lub herbatą.