Cytrynowy pudding

Cytrynowy pudding

Spróbuj pysznego deseru cytrynowego z dodatkiem bitej śmietany kandyzowanymi fiołkami. Mniam!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku dokładnie wymieszaj mleko, brązowy cukry i cukier puder oraz mąkę kukurydzianą. Dodaj żółtka, skórkę z cytryny i sól. Ustaw rondelek na średnim ogniu i gotuj przez ok. 9 - 12 minut stale mieszając, aż konsystencja będzie gęstsza i przypominająca budyń.

2.Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sok z cytryny i masło i mieszaj. Przelej przez sitk do miseczek deserowych.

3.Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wsadź do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podawaj schłodzony z dodatkiem bitej śmietany i kandyzowanymi fiołkami.


Składniki
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki startej skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • bita śmietana i kandyzowane fiołki do przybrania (opcjonalnie)
"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie." Jean-Jacques Rousseau

Powiązane przepisy deserów

Ciasto cytrynowe
1.5godziny
6osób
Ciasto cytrynowe
Pysznego, niezbyt słodkie ciasto cytrynowe, z dodatkiem kolendry i kminku. Najlepiej smakuje podawane z kawą lub herbatą.