Ciasto cytrynowe
Pysznego, niezbyt słodkie ciasto cytrynowe, z dodatkiem kolendry i kminku. Najlepiej smakuje podawane z kawą lub herbatą.
1.Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski.
2.W mikserze, z średnią prędkością, wymieszaj masło i skórkę z cytryny (około 1 minuty). Dodaj cukier, jajka, kolendrę i mielony buzdygan - mieszaj na gładką masę. Dodaj połowę mleka i mieszaj, aż dokładnie się zmiksuje.
3.Zmniejsz prędkość miksera i w 2 partiach wsyp mieszankę mąki. Dodaj pozostałe mleko i mieszaj na niskim poziomie obrotów, aż się dokładnie zmiksuje. Wyłącz mikser. Wsyp kminek i wymieszaj ręcznie szpatułką.
4.Formę o wymiarach ok. 12 x 22 cm dokładnie wysmaruj masłem. Wlej ciasto do formy i wygładź wierzch szpatułką.
5.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz około 60 do 65 minut. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki, ale ciasto zostaw na jeszcze ok 10 minut.
6.Wyjmij formę z piekarnika, przejedź nożem dookoła formy, obróć formę do góry dnem i delikatnie wyjmij ciasto. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
7.Pokrój ciasto na grubsze plastry i podawaj, najlepiej jako dodatek herbaty lub kawy.
Jeśli masz ochotę, posmaruj twarogiem cytrynowym.
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła, zmiękczonego w temperaturze pokojowej + trochę więcej do posmarowania formy
- 1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka (temp. pokojowa)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonego buzdyganu
- 3/4 szklanki pełnego mleka (temp pokojowa)
- 2 łyżeczki kminku