Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Pysznego, niezbyt słodkie ciasto cytrynowe, z dodatkiem kolendry i kminku. Najlepiej smakuje podawane z kawą lub herbatą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski.

2.W mikserze, z średnią prędkością, wymieszaj masło i skórkę z cytryny (około 1 minuty). Dodaj cukier, jajka, kolendrę i mielony buzdygan - mieszaj na gładką masę. Dodaj połowę mleka i mieszaj, aż dokładnie się zmiksuje.

3.Zmniejsz prędkość miksera i w 2 partiach wsyp mieszankę mąki. Dodaj pozostałe mleko i mieszaj na niskim poziomie obrotów, aż się dokładnie zmiksuje. Wyłącz mikser. Wsyp kminek i wymieszaj ręcznie szpatułką.

4.Formę o wymiarach ok. 12 x 22 cm dokładnie wysmaruj masłem. Wlej ciasto do formy i wygładź wierzch szpatułką.

5.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz około 60 do 65 minut. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki, ale ciasto zostaw na jeszcze ok 10 minut.

6.Wyjmij formę z piekarnika, przejedź nożem dookoła formy, obróć formę do góry dnem i delikatnie wyjmij ciasto. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.

7.Pokrój ciasto na grubsze plastry i podawaj, najlepiej jako dodatek herbaty lub kawy.


Dodatkowe wskazówki:

Jeśli masz ochotę, posmaruj twarogiem cytrynowym.

Składniki
  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła, zmiękczonego w temperaturze pokojowej + trochę więcej do posmarowania formy
  • 1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka (temp. pokojowa)
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki mielonego buzdyganu
  • 3/4 szklanki pełnego mleka (temp pokojowa)
  • 2 łyżeczki kminku
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy deserów

Cytrynowy pudding
15minut
3osoby
Cytrynowy pudding
Spróbuj pysznego deseru cytrynowego z dodatkiem bitej śmietany kandyzowanymi fiołkami. Mniam!