Zupa gulaszowa
Smaczna i pożywane zupa gulaszowa z mięsem wieprzowym i warzywami. Smacznego.
1.Schab kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, zgniecionych 6 ząbkach czosnku, z odrobiną soli i kminku. Zostawiamy mięso w marynacie na noc w lodówce.
2.Przygotowujemy wywar mięsny. W pół litrze wody gotujemy razem z giczą cielęcą i nóżką wieprzową. Lekko solimy, możemy dodać odrobinę pieprzu, maggi lub wegety. Jeżeli podczas gotowania pojawią się "szumowiny", zdejmujemy je łyżką z powierzchni wody. Po ugotowaniu, wywar mięsny przecedzamy przez sitko.
3.Przygotowujemy wywar z warzyw. Marchewki i seler gotujemy w pozostałej lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy na pół, podsmażamy na patelni i wrzucamy do wywaru (tak jak do rosołu). Po ugotowaniu, wywar mięsny przecedzamy przez sitko.
4.Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na garnku i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które lekko obsmażamy. Kiedy mięso puszcza sok, zasypujemy je pozostałymi 3 łyżkami słodkiej papryki. Dolewam wywar mięsny i z warzyw i całość gotujemy na średnim ogniu.
5.Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, dosypujemy 3 łyżki ostrej papryki w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki.
6.Kiedy ziemniaki i mięso są już miękkie dodajemy zacierkę, którą robimy z całego jajka i mąki (wystarczy dokładnie je wymieszać).
7.Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy zupę do smaku wg. potrzeb. Podajemy na talerzach, przyozdabiając ziołami, np. gałązką pietruszki.
- 1kg schabu karkowego
- 3 łyżki smalcu
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki ostrej papryki w proszku
- 4 pomidory
- 3 upieczone papryki
- 4 ziemniaki
- kminek
- sól
- gicz cielęca
- nóżka wieprzowa
- 3 cebule
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 litr wody