Pesto pomidorowe z ricottą

Pesto pomidorowe z ricottą

Proste pesto o wyrazistym pomidorowym smaku. Doskonałe aby ożywić zieloną fasolkę, jako dressing do sałatki lub dodatek do makaronu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Miksuj w mikserze lub robocie kuchennym przez 2 - 3 minuty pomidory, sery, orzeszki pinii, olej, czosnek i 1/2 łyżeczki soli.

2.Dodaj drobno posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj.


Składniki
  • 170g pomidorków koktajlowych
  • 85g sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano, grubo startego
  • 3/4 szklanki sera ricotta
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 średni ząbek czosnku
  • sól
  • 1/3 szklanki świeżych liści bazylii, drobno posiekane
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet