Pesto pomidorowe z ricottą
Proste pesto o wyrazistym pomidorowym smaku. Doskonałe aby ożywić zieloną fasolkę, jako dressing do sałatki lub dodatek do makaronu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Miksuj w mikserze lub robocie kuchennym przez 2 - 3 minuty pomidory, sery, orzeszki pinii, olej, czosnek i 1/2 łyżeczki soli.
2.Dodaj drobno posiekaną bazylię i dokładnie wymieszaj.
Składniki
- 170g pomidorków koktajlowych
- 85g sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano, grubo startego
- 3/4 szklanki sera ricotta
- 1/3 szklanki orzeszków pinii
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 średni ząbek czosnku
- sól
- 1/3 szklanki świeżych liści bazylii, drobno posiekane