Sałatka z pieczoną wołowiną, warzywami i dressingiem ze świeżych ziół

Sałatka z pieczoną wołowiną, warzywami i dressingiem ze świeżych ziół

Sałatka na bogato. Delikatne pieczone mięsko wołowe, świeże warzywa, jajka , sery i to wszystko polane pysznym sosem. Czego chcieć więcej.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Majonez, śmietanę, sok z cytryny, chrzan, zioła, syrop klonowy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu zmiksuj dokładnie w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby, dopraw do smaku solą i pieprzem.

2.W misce wymieszaj escarole z oliwą, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ułóż escarole na półmisku lub talerzach. Na wierzch wyłóż wołowinę, pomidory, groszek, cebulę, sery, jajka i awokado. Skrop niewielką ilością dressingu.

3.Podawaj z pozostałym dressingiem do polania.


Składniki
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1/4 szklanki grubo posiekanej mieszanki świeżych ziół (koperek, pietruszka i estragon)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 średnia główka escarole, przycięta i pokrojona na kawałki
  • 1 łyżka stołowa. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 230g pieczonego rostbefu, pokrojonego w 1-cm kostkę
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych lub winogronowych, pokrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 3/4 szklanki blanszowanego świeżego groszku lub rozmrożonego groszku mrożonego
  • 1 mała słodka cebula, pokrojona w kostkę
  • 120g sera Emmentaler lub Gruyère, pokrojone w 1-cm kostkę
  • 85g łagodnego sera pleśniowego (gorgonzola lub duński blue)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w plastry
  • 1 awokado, pokrojone w 1-cm kostkę
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde