Sałatka z pieczoną wołowiną, warzywami i dressingiem ze świeżych ziół
Sałatka na bogato. Delikatne pieczone mięsko wołowe, świeże warzywa, jajka , sery i to wszystko polane pysznym sosem. Czego chcieć więcej.
1.Majonez, śmietanę, sok z cytryny, chrzan, zioła, syrop klonowy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu zmiksuj dokładnie w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2.W misce wymieszaj escarole z oliwą, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Ułóż escarole na półmisku lub talerzach. Na wierzch wyłóż wołowinę, pomidory, groszek, cebulę, sery, jajka i awokado. Skrop niewielką ilością dressingu.
3.Podawaj z pozostałym dressingiem do polania.
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- 1/4 szklanki grubo posiekanej mieszanki świeżych ziół (koperek, pietruszka i estragon)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 średnia główka escarole, przycięta i pokrojona na kawałki
- 1 łyżka stołowa. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 230g pieczonego rostbefu, pokrojonego w 1-cm kostkę
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych lub winogronowych, pokrojonych na pół lub w ćwiartki
- 3/4 szklanki blanszowanego świeżego groszku lub rozmrożonego groszku mrożonego
- 1 mała słodka cebula, pokrojona w kostkę
- 120g sera Emmentaler lub Gruyère, pokrojone w 1-cm kostkę
- 85g łagodnego sera pleśniowego (gorgonzola lub duński blue)
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w plastry
- 1 awokado, pokrojone w 1-cm kostkę
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz