Bułki pszenne
Przepis na klasyczne bułeczki pszenne, idealne do śniadania, obiadu lub kolacji.
1.W dużej misce miksera elektrycznego wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Do miksera zamontuj hak do ciasta.
2.W małym rondlu podgrzej mleko i masło, mieszając, aż masło się rozpuści, a płyn będzie ciepły, między 45°C a 50°C.
3.Wlej ciepłą mieszankę mleka z masłem i żółtka jaj do mąki i mieszaj na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Zwiększyć prędkość do średnio wysokiej i mieszaj przez ok. 8minut aż ciasto będzie gładkie.
4.Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niego zgrabną kulę i włóż z powrotem do miski. Przykryj wierzch plastikiem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (około 45 minut).
5.Lekko nasmaruj naczynie do pieczenia. Wyłóż ciasto na czystą powierzchnię roboczą i podziel je na 16 równych części.
6.W dłoniach uformuj kulkę z każdej części ciasta. Umieść kulki w naczyniu.
7.Przykryj naczynie folią i odstaw, aby ciasto wyrosło i prawie się podwoiło.
8.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C. Usuń folię i piecz bułki około 20 minut, aż się napuszą i zrumienią. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia. Bułki podawaj na ciepło.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 115g masła
- 3 duże żółtka