Sok z pigwy

Napoje Soki Wegańskie
30minut
12osób
łatwy

Sok z pigwy

Zdrowy i aromatyczny sok z pigwy z dodatkiem goździków. Doskonały napój oraz dodatek do herbaty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obieramy i myjemy owoce pigwy. Owoce kroimy na połówki i usuwamy gniazda z pestkami. Następnie kroimy na plasterki.

2.Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier oraz goździki. Całość mieszamy.

3.Owoce gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pilnujemy żeby się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż pigwa stanie się miękka i wypuści soki.

4.Sok, razem z owocami, przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Po kilku tygodniach leżakowania, sok jest gotowy do wypicia.


Dodatkowe wskazówki:

Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, zawiera wiele witamin oraz antyoksydanty. Sok z pigwy doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresie jesiennym.

Składniki
  • 2 kg owoców z pigwy
  • 2 kg cukru
  • 6 szt goździków
  • 2 szklanki wody
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz