Sok z pigwy
Zdrowy i aromatyczny sok z pigwy z dodatkiem goździków. Doskonały napój oraz dodatek do herbaty.
1.Obieramy i myjemy owoce pigwy. Owoce kroimy na połówki i usuwamy gniazda z pestkami. Następnie kroimy na plasterki.
2.Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier oraz goździki. Całość mieszamy.
3.Owoce gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pilnujemy żeby się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż pigwa stanie się miękka i wypuści soki.
4.Sok, razem z owocami, przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Po kilku tygodniach leżakowania, sok jest gotowy do wypicia.
Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, zawiera wiele witamin oraz antyoksydanty. Sok z pigwy doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresie jesiennym.
- 2 kg owoców z pigwy
- 2 kg cukru
- 6 szt goździków
- 2 szklanki wody