Martini z guawy
Pyszny drink martini z dodatkiem soku z guawy oraz papryczek chili ancho. Oryginalna kombinacja smaków.
1.Wymieszaj wodę i cukier puder z papryczkami chili ancho i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Odcedź i schłódź.
2.Przygotuj 2 szklanki do martini. Najpierw schłódź szklanki, a następnie ich obtocz krawędzie mieszaniną drobnego cukru z sproszkowanym chile ancho.
3.W shakerze wymieszaj wódkę, sok z guawy, sok z limonki, wino wermut i 60ml wcześniej przygotowanego syropu z papryczek chili ancho . Dodaj lód i mocno wstrząśnij.
4.Przelej zawartość do wcześniej przygotowanych szklanek do martini.. Udekoruj limonką.
- 110ml wódki
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 suszonych chili ancho
- 15ml soku z guawy
- 30ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 30ml wytrawnego wina wermut
- drobny cukier
- chile ancho w proszku
- limonka, do dekoracji