Likier truskawkowy

Likier truskawkowy

Pyszny likier truskawkowy na bazie wódki z świeżo wyciskanym sokiem cytrynowym. Doskonały na przyjęcia oraz jako dodatek do deserów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W rondelku lub małym garnku gotować wodę z cukrem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawić syrop do schłodzenia.

2.Truskawki dokładnie umyć, usunąć szypułki i przekroić na 2 lub 3 części.

3.Do miksera lub blendera wlać ostudzoną wodę z cukrem oraz wsypać pokrojone truskawki i bardzo dokładnie zmiksować, tak aby nie zostały większe cząstki owoców.

4.Do zmiksowanych truskawek wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wódkę, a następnie całość jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać.

5.Przygotować butelkę do przelania - powinna mieć co najmniej 0.5l objętości oraz korek lub zakrętkę. Najlepiej taką butelkę dokładnie umyć a następnie sterylizować przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.

6.Likier przecedzić przez drobne sitko, a następnie wlać do butelki przez lejek i zamknąć bitelkę.

7.Likier truskawkowy przechowywać w lodówce. Wypić w przeciągu kilku tygodniu.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast cukru można dodać ksylitol lub inny słodzik.

Likier truskawkowy doskonale nadaje się jako polewa do ciast, lodów i naleśników.

Składniki
  • 200ml przegotowanej woda
  • 70g cukru
  • 200g truskawek
  • 80ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • 80ml wódki (40%)
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi