Likier truskawkowy
Pyszny likier truskawkowy na bazie wódki z świeżo wyciskanym sokiem cytrynowym. Doskonały na przyjęcia oraz jako dodatek do deserów.
1.W rondelku lub małym garnku gotować wodę z cukrem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawić syrop do schłodzenia.
2.Truskawki dokładnie umyć, usunąć szypułki i przekroić na 2 lub 3 części.
3.Do miksera lub blendera wlać ostudzoną wodę z cukrem oraz wsypać pokrojone truskawki i bardzo dokładnie zmiksować, tak aby nie zostały większe cząstki owoców.
4.Do zmiksowanych truskawek wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wódkę, a następnie całość jeszcze raz zmiksować lub dokładnie wymieszać.
5.Przygotować butelkę do przelania - powinna mieć co najmniej 0.5l objętości oraz korek lub zakrętkę. Najlepiej taką butelkę dokładnie umyć a następnie sterylizować przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku.
6.Likier przecedzić przez drobne sitko, a następnie wlać do butelki przez lejek i zamknąć bitelkę.
7.Likier truskawkowy przechowywać w lodówce. Wypić w przeciągu kilku tygodniu.
Zamiast cukru można dodać ksylitol lub inny słodzik.
Likier truskawkowy doskonale nadaje się jako polewa do ciast, lodów i naleśników.
- 200ml przegotowanej woda
- 70g cukru
- 200g truskawek
- 80ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- 80ml wódki (40%)