Cytrynówka
Przepis na domową cytrynówkę, popularny i lubiany napój alkoholowy, doskonały na rozmaite przyjęcia i okazje.
1.Cytryny dokładnie umyć, sparzyć pod wrzątkiem, przekroić i wycisnąć z nich sok. Powinno być go ok. 1 szklanka - jeżeli jest za mało, to dołożyć więcej cytryn.
2.Obrać skórkę z dwóch cytryn i pokroić w drobną kostkę.
3.Włożyć do garnka pokrojone skórki z cytryny, wlać sok, wodę i wsypać cukier. Wymieszać i zagotować.
4.Wywar z cytryny ostudzić i dodać spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić w lodówce przez 2 - 3 dni. Po tym czasie, przecedzić przez sitko lub filtr do kawy i rozlać do butelek. Przechowywać w lodówce i pić schłodzone.
- 6 cytryn
- 2 szklanki wody
- 1/4 litra spirytusu
- 1 szklanka cukru