Dżem jagodowy
Przepis na dżem jagodowy, idealny do smarowania tostów, rogalików, herbatników lub jako dodatek do jogurtu oraz płatków owsianych.
1.Wsyp jagody i 2 łyżki wody do ronda i postaw na średnim ogniu. Używając tłuczka do ziemniaków, rozgnieć i wymieszaj jagody, gotuj przez ok. 2 minut.
2.Dodaj cukier puder i gotuj przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu.
3.Dodaj sok z cytryny, zwiększ nieco ogień. Gotuj przez 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina osiągnie ok 100°C.
4.Zdejmij rondel z ognia i pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
5.Przełóż dżem do miski lub słoika i schłódź do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu.
Dżem przechowuj w lodówce w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni.
- 4 szklanki świeżych jagód
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny