Marmolada z bananów i melona

Marmolada z bananów i melona

Słodka, pyszna marmolada bananowo-melonowa. Super pomysł na deser dla dzieciaków oraz dodatek do wypieków.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obierz banany i melona, a następnie pokrój na kawałki i zmiksuj.

2.Przełóż papkę owocową do garnka, wlej sok jabłkowy i sok z cytryny, dodaj cukier żelujący i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny.

3.Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.

4.Przełóż marmoladę do małych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.


Dodatkowe wskazówki:

Marmolada nadaje się świetnie do różnych wypieków, np. ciast, tortów, deserów.

Składniki
  • 1 kg bananów
  • 1 kg melona
  • 750ml soku jabłkowego
  • 1 kg cukru żelującego
  • świeży sok z 2 cytryn
  • skórka z 1 cytryny
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej