Marmolada z bananów i melona
Słodka, pyszna marmolada bananowo-melonowa. Super pomysł na deser dla dzieciaków oraz dodatek do wypieków.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Obierz banany i melona, a następnie pokrój na kawałki i zmiksuj.
2.Przełóż papkę owocową do garnka, wlej sok jabłkowy i sok z cytryny, dodaj cukier żelujący i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny.
3.Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.
4.Przełóż marmoladę do małych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Dodatkowe wskazówki:
Marmolada nadaje się świetnie do różnych wypieków, np. ciast, tortów, deserów.
Składniki
- 1 kg bananów
- 1 kg melona
- 750ml soku jabłkowego
- 1 kg cukru żelującego
- świeży sok z 2 cytryn
- skórka z 1 cytryny