Naleśniki ze słodkim jogurtem i sosem malinowo-morelowym

Naleśniki ze słodkim jogurtem i sosem malinowo-morelowym

Przepyszny deser w postaci naleśników z dodatkiem słodkiego jogurtu greckiego i sosem malinowo-morelowym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średniej misce wymieszaj jajka z 1/4 szklanki mleka i solą. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

2.Dolej pozostałą 1 szklankę mleka i dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej na około 20 minut.

3.W małym rondelku wymieszać konfitury morelowe z malinami i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż będą gęste. Przykryj i trzymaj w cieple.

4.W misce wymieszaj jogurt z brązowym cukrem i wanilią.

5.Podgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu. Posmaruj patelnię odrobiną roztopionego masła. Wlej niewielką (1/3 szklanki) ciasta naleśnikowego i równomiernie rozprowadź. Smaż około 45 sekund, aż lekko się zrumienią. Odwróć naleśnik i smaż około 15 sekund dłużej, aż po drugiej stronie pojawią się brązowe kropki. Przełóż naleśnik na talerz i kontynuuj robienie naleśników z pozostałego ciasta. W razie potrzeby posmaruj patelnię pozostałym roztopionym masłem.

6.Nałóż 3 łyżki jogurtu na każdy naleśnik i zwiń go. Przełóż po 2 naleśniki na talerz. Nałóż na wierzch sos malinowo-morelowy i podawaj.


Składniki
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki niesolonego masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki konfitur morelowych
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein