Naleśniki ze słodkim jogurtem i sosem malinowo-morelowym
Przepyszny deser w postaci naleśników z dodatkiem słodkiego jogurtu greckiego i sosem malinowo-morelowym.
1.W średniej misce wymieszaj jajka z 1/4 szklanki mleka i solą. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
2.Dolej pozostałą 1 szklankę mleka i dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej na około 20 minut.
3.W małym rondelku wymieszać konfitury morelowe z malinami i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż będą gęste. Przykryj i trzymaj w cieple.
4.W misce wymieszaj jogurt z brązowym cukrem i wanilią.
5.Podgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu. Posmaruj patelnię odrobiną roztopionego masła. Wlej niewielką (1/3 szklanki) ciasta naleśnikowego i równomiernie rozprowadź. Smaż około 45 sekund, aż lekko się zrumienią. Odwróć naleśnik i smaż około 15 sekund dłużej, aż po drugiej stronie pojawią się brązowe kropki. Przełóż naleśnik na talerz i kontynuuj robienie naleśników z pozostałego ciasta. W razie potrzeby posmaruj patelnię pozostałym roztopionym masłem.
6.Nałóż 3 łyżki jogurtu na każdy naleśnik i zwiń go. Przełóż po 2 naleśniki na talerz. Nałóż na wierzch sos malinowo-morelowy i podawaj.
- 3 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki niesolonego masła, roztopionego
- 1/4 szklanki konfitur morelowych
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego