Naleśniki
Prosty przepis na pyszne naleśniki maślane.
1.Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce dokładnie wymieszaj maślankę, jajka, masło i cukier.
2.Wlej mokre składniki do suchych, Wymieszaj dokładnie. Ciasto może mieć nieduże grudki.
3.Odstaw ciasto na co najmniej 5 minut. W międzyczasie podgrzej patelnię na średnim ogniu. Lekko naoliw patelnię. Patelnia jest gotowa, gdy kropelki wody przez chwilę zatańczą na powierzchni, zanim znikną.
4.Wylej ciasto na chochelkę i powoli rozprowadź ciasto na powierzchnię patelni.
5.Gdy naleśnik pokryje się bąbelkami, sprawdź spód, aby upewnić się, że jest ładnie przyrumieniony, odwróć i smaż drugą stronę, aż się zarumieni.
6.Podawaj z syropem klonowym lub dżemem.
Jeśli nie masz maślanki, możesz użyć zamiast tego od 2 do 2-1/4 szklanki pełnego mleka.
- 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki sól
- 2 i 1/2 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła, zmiękczone
- 1 łyżka cukru + dodatkowo 1 łyżeczka
- olej roślinny lub masło na patelnię lub patelnię