Naleśniki

Naleśniki

Prosty przepis na pyszne naleśniki maślane.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce dokładnie wymieszaj maślankę, jajka, masło i cukier.

2.Wlej mokre składniki do suchych, Wymieszaj dokładnie. Ciasto może mieć nieduże grudki.

3.Odstaw ciasto na co najmniej 5 minut. W międzyczasie podgrzej patelnię na średnim ogniu. Lekko naoliw patelnię. Patelnia jest gotowa, gdy kropelki wody przez chwilę zatańczą na powierzchni, zanim znikną.

4.Wylej ciasto na chochelkę i powoli rozprowadź ciasto na powierzchnię patelni.

5.Gdy naleśnik pokryje się bąbelkami, sprawdź spód, aby upewnić się, że jest ładnie przyrumieniony, odwróć i smaż drugą stronę, aż się zarumieni.

6.Podawaj z syropem klonowym lub dżemem.


Dodatkowe wskazówki:

Jeśli nie masz maślanki, możesz użyć zamiast tego od 2 do 2-1/4 szklanki pełnego mleka.

Składniki
  • 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 i 1/2 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła, zmiękczone
  • 1 łyżka cukru + dodatkowo 1 łyżeczka
  • olej roślinny lub masło na patelnię lub patelnię
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz