Pierś kaczki z dodatkiem gruszki i żurawiny
Eleganckie danie z kaczki, odpowiednie na przyjęcia lub domowy obiady. Dodatek z gruszki i żurawiny nadaje potrawie wyjątkowego smaku.
1.Umyj piersi z kaczki. Przytnij nadmiar skóry z brzegów, natnij skórę (co ok 2 cm) i osusz mięso. Obficie dopraw obie strony każdej piersi solą i pieprzem.
2.Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Na gorącej patelni połóż kaczkę skórką w dół i przykryj pokrywką. Smaż mięso, aż skórka będzie głęboko zarumieniona i chrupiąca (od 3 do 4 minut).
3.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego, powinna być ułożona skórą do góry. Piecz przez ok. 10 do 15 minut. Przełóż na deskę do krojenia i zostaw, aby mięso nieco odpoczęło.
4.Rozpuść masło w 2-litrowym rondlu na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i smaż często mieszając, aż zmięknie, przez 1 do 2 minut. Dodaj gruszkę, bourbon, brązowy cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryny, ziele angielskie i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż gruszka będzie miękka (około 3 minut). Odkryj rondelek i dalej gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (ok 5 minut). Dodaj żurawinę i zdejmij z ognia. Na końcu usuń skórkę z cytryny.
5.Pokrój piersi z kaczki w poprzek o grubości ok 0.8cm. Ułóż na talerzu lub półmisku i na wierzch nałóż relish gruszkowy. Całość posyp pistacjami.
Potrawę najlepiej podawać z dzikim ryżem i smażonym szpinakiem.
- 4 małe lub 2 duże piersi z kaczki ze skórą
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki posiekanej szalotki
- 1 duża, mocno dojrzała gruszka, obrana i pokrojona w pół-centymetrową kostkę
- 3 łyżki bourbon-u
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 pasek skórki z cytryny (o szerokości ok 2.5cm)
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pistacji (niesolone, grubo posiekane)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz