Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Sprawdzony przepis na przygotowanie klasycznych, domowych pierogów ruskich z cebulką i masłem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

2.W międzyczasie, na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Cebule kroimy na drobno i dodajemy do masła. Smażymy od czau do czasu mieszając, aż do zarumienienia cebulki. Odstawiamy na bok.

3.Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy do nich ser twaróg, 4 łyżki smażonej cebulki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy, aż do całkowitego wymieszania. Resztę cebulki z masłem zostawiamy do polania pierogów po ugotowaniu.

4.Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dolewamy małym strumykiem wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest jeszcze nic co za rzadkie (bardzo klei się do palców), to dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.

5.Zagniecione ciasto odstawiamy na kilka minut w misce, by odpoczęło. Zakrywamy miskę ściereczką, by nie zeschło.

6.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 2 - 2,5 mm.

7.Szklanką o średnicy ok. 6cm wykrawamy kółeczka w cieście. Na każde kółeczko nakładamy kopiatą łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. Każdy z pierogów wykładamy na przysypaną mąką desce, tak aby się do siebie nie przyklejały.

8.Do garnka nalewamy ok 3 litry wody i dodajemy 2 łyżeczki soli.

9.Ostrożnie wrzucamy pierogi do gotującej się wody i delikatnie mieszamy, tak aby się nie przykleiły do dna. Gotujemy pierogi do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok 2 minuty), a następnie gotujemy jeszcze ok 3 minuty.

10.Pierogi wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną wcześniej podsmażoną cebulą z masłem.


Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5kg ziemniakow
  • 250g twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 50g masła
  • sól
  • pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz