Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Sprawdzony przepis na przygotowanie klasycznych, domowych pierogów ruskich z cebulką i masłem.
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2.W międzyczasie, na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Cebule kroimy na drobno i dodajemy do masła. Smażymy od czau do czasu mieszając, aż do zarumienienia cebulki. Odstawiamy na bok.
3.Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy do nich ser twaróg, 4 łyżki smażonej cebulki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy, aż do całkowitego wymieszania. Resztę cebulki z masłem zostawiamy do polania pierogów po ugotowaniu.
4.Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dolewamy małym strumykiem wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest jeszcze nic co za rzadkie (bardzo klei się do palców), to dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.
5.Zagniecione ciasto odstawiamy na kilka minut w misce, by odpoczęło. Zakrywamy miskę ściereczką, by nie zeschło.
6.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 2 - 2,5 mm.
7.Szklanką o średnicy ok. 6cm wykrawamy kółeczka w cieście. Na każde kółeczko nakładamy kopiatą łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. Każdy z pierogów wykładamy na przysypaną mąką desce, tak aby się do siebie nie przyklejały.
8.Do garnka nalewamy ok 3 litry wody i dodajemy 2 łyżeczki soli.
9.Ostrożnie wrzucamy pierogi do gotującej się wody i delikatnie mieszamy, tak aby się nie przykleiły do dna. Gotujemy pierogi do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok 2 minuty), a następnie gotujemy jeszcze ok 3 minuty.
10.Pierogi wykładamy na talerze i polewamy przygotowaną wcześniej podsmażoną cebulą z masłem.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2/3 szklanki przegotowanej wody
- 0,5kg ziemniakow
- 250g twarogu
- 2 średnie cebule
- 50g masła
- sól
- pieprz