Pieczony kurczak w marynacie klonowo-tymiankowej

Pieczony kurczak w marynacie klonowo-tymiankowej

Doskonały kurczak w marynacie z syropu klonowego, z dodatkiem tymianku i pieprzu cayenne. Świetny pomysł na kurczaka.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Ćwiartki z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj mięso 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego popieprz. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym.

3.W miseczce wymieszaj syrop klonowy, olej, ocet, tymianek, pieprz cayenne i 1 łyżeczkę soli. Wylej mieszankę równomiernie na kurczaka. Posól kurczaka i dodaj trochę pieprzu.

4.Piecz około 45 do 50 minut kurczaka, podlewając do czasu sokami nagromadzonymi na dnie naczynia. Jeśli dno naczynia zacznie się zbytnio przepalać, dolej kilka łyżek wody.

5.Po upieczeniu, odstaw kurczaka na kilka minut. Polej mięso sokami z dna naczynia i podawaj do zjedzenia z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub sałatką.


Składniki
  • 1.8 kg świartek z kurczaka
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki ocetu balsamicznego
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianeku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali