Grillowana jagnięcina z ogórkiem, pomidorami i pitą
Pyszna i soczysta jagnięcina z grilla w stylu greckim, sosem winegret i sałatką ogórkowo-pomidorową oraz dodatkiem mięty.
1.Rozpal grilla.
2.Przygotowujemy sos winegret. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Dodaj 1/2 szklanki oleju i dokładnie wymieszaj.
3.Kawałki jagnięciny wrzuć do miski i polej 2 łyżkami winegret. Nawlecz jagnię na metalowe szpikulce. Posyp solą.
4.W misce wymieszaj ogórek, pomidory i połowę mięty.
5.Za pomocą noża przekrój pity wzdłuż na pół. Posmaruj połówki pity 2 łyżkami oleju. Grilluj z każdej strony, aż pieczywo będzie chrupiące (od 30 do 60 sekund). Przełóż na talerz.
6.Grilluj jagnięcinę, obracając co 90 sekund, aż mięso będzie średnio usmażone (od 6 do 8 minut). Zdejmij z grilla i odstaw jagnięcinę na 5 minut. W międzyczasie rozerwij pity na duże kawałki wielkości kęsa, wsyp do miski z warzywami i wymieszaj. Zsuń jagnię z szpikulców i pokrój każdą kostkę na pół. Wrzuć jagnięcinę do miski i polej 3 łyżkami winegret.
7.Wymieszaj warzywa z pozostałym dressingiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel sałatkę na cztery talerze. Na każdej z nich ułóż jagnięciną i posyp pozostałą miętą.
- 1kg udźca jagnięcego lub łopatki bez kości, mięso pokrojone w kostkę (ok. 3 - 4 cm)
- 1 duży ogórek, obrany, posiekany i pokrojony w grubą kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w grubą kostkę
- 6 łyżek świeżego soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała sałata rzymska, umyta, wysuszona i pokrojona
- 1 szklanka posiekanych listków mięty
- 2 chlebki pita o średnicy od 12 do 16 cm