Chrupiący sznycel wiedeński z konfiturą z borówki

Chrupiący sznycel wiedeński z konfiturą z borówki

Pyszny, chrupiący kotlet z cielęciny w panierce z dodatkiem konfitury borówkowej.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na 3 płytkie talerze wsyp osobno mąkę, wymieszane jajka i bułkę tartą. Dopraw cielęcinę solą i białym pieprzem. Obtoczy kotlety w mące, następnie zanurzyć w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.

2.Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wyłóż kotlety i smaż na umiarkowanie dużym ogniu, obracając raz, aż się zarumienią.

3.Po usmażeniu, odstaw kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

4.Podawaj sznycel wiedeński z konfiturą z borówek i ulubionymi dodatkami.


Składniki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 cienko ubite kotlety cielęce (ok 120g każdy)
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • konfitura z borówki
"Przyprawą potrawy jest głód." Cyceron

Podobne przepisy dań głównych

Makaron z sosem Bolognese
1.5godziny
6osób
Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.