Chrupiący sznycel wiedeński z konfiturą z borówki
Pyszny, chrupiący kotlet z cielęciny w panierce z dodatkiem konfitury borówkowej.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Na 3 płytkie talerze wsyp osobno mąkę, wymieszane jajka i bułkę tartą. Dopraw cielęcinę solą i białym pieprzem. Obtoczy kotlety w mące, następnie zanurzyć w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.
2.Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wyłóż kotlety i smaż na umiarkowanie dużym ogniu, obracając raz, aż się zarumienią.
3.Po usmażeniu, odstaw kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
4.Podawaj sznycel wiedeński z konfiturą z borówek i ulubionymi dodatkami.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 cienko ubite kotlety cielęce (ok 120g każdy)
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
- olej rzepakowy, do smażenia
- konfitura z borówki