Wywar rybny
Przepis na pyszny i aromatyczny wywar rybny, użyteczny jako jako baza do zup rybnych i sosów.
1.Oczyść i wypłucz tusze rybne.
2.Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj tusze rybne i smaż je około 15 minut, ciągle mieszając, aż ryby rozpadną na mniejsze kawałki.
3.Dolej wino i pomieszaj. Wlej wodę, dodaj warzywa, zioła i zagotuj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i oczyść wywar z szumowin. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
4.Zdejmij bulion z ognia i odcedź za pomocą sitka o drobnych oczkach. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
5.Gotuj na wolnym ogniu, aby nieco zredukować i zagęścić.
6.Tak przygotowany wywar rybny jest znakomitą bazą do wszelkiego rodzaju zup rybnych oraz niektórych sosów (np. sosu Rouille).
- 2.5kg różnego rodzaju, świeżych tusz rybnych lub dodatków z ryb
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 żeberka posiekanego selera
- 2 cebule, posiekane
- 4 marchewki, obrane i posiekane
- 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i posiekanych
- 1 duża cebulka kopru włoskiego
- 1 mały pęczek świeżej pietruszki
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- ok. 3.5 litrów wody
- sól
- pieprz