Wywar rybny

Zupy Obiady Ryby Rybne
1.5godziny
8osób
łatwy

Wywar rybny

Przepis na pyszny i aromatyczny wywar rybny, użyteczny jako jako baza do zup rybnych i sosów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oczyść i wypłucz tusze rybne.

2.Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj tusze rybne i smaż je około 15 minut, ciągle mieszając, aż ryby rozpadną na mniejsze kawałki.

3.Dolej wino i pomieszaj. Wlej wodę, dodaj warzywa, zioła i zagotuj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i oczyść wywar z szumowin. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

4.Zdejmij bulion z ognia i odcedź za pomocą sitka o drobnych oczkach. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

5.Gotuj na wolnym ogniu, aby nieco zredukować i zagęścić.

6.Tak przygotowany wywar rybny jest znakomitą bazą do wszelkiego rodzaju zup rybnych oraz niektórych sosów (np. sosu Rouille).


Składniki
  • 2.5kg różnego rodzaju, świeżych tusz rybnych lub dodatków z ryb
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 żeberka posiekanego selera
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 marchewki, obrane i posiekane
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i posiekanych
  • 1 duża cebulka kopru włoskiego
  • 1 mały pęczek świeżej pietruszki
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • ok. 3.5 litrów wody
  • sól
  • pieprz
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain