Chłodnik ogórkowy
Orzeźwiający chłodnik ogórkowy, znakomity na letnie, upalne dni. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu zupa.
1.Przygotować ogórki. Obrać ze skórki i dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona. Pokroić ogórki w drobną kostkę.
2.Do ogórków dodać śmietanę, jogurt grecki, miętę, koperek, chilli i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.
3.Przygotować szklankę bulionu z kostki rosołowej, wlać do zmiksowanych ogórków i dokładnie wymieszać.
4.Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i w razie potrzeby jeszcze dosolić.
5.Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
6.Nalać chłodnik na talarze lub do miseczek. Dodać kilka plastrów ogórka do dekoracji i posypać posiekanym koperkiem.
- 3 świeże ogórki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- drobiowa kostka rosołowa
- garść liści mięty
- 2 łyżki koperku
- soku z cytryny
- chilli w proszku
- sól