Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy, znakomity na letnie, upalne dni. Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu zupa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotować ogórki. Obrać ze skórki i dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona. Pokroić ogórki w drobną kostkę.

2.Do ogórków dodać śmietanę, jogurt grecki, miętę, koperek, chilli i sól. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.

3.Przygotować szklankę bulionu z kostki rosołowej, wlać do zmiksowanych ogórków i dokładnie wymieszać.

4.Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i w razie potrzeby jeszcze dosolić.

5.Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

6.Nalać chłodnik na talarze lub do miseczek. Dodać kilka plastrów ogórka do dekoracji i posypać posiekanym koperkiem.


Składniki
  • 3 świeże ogórki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • drobiowa kostka rosołowa
  • garść liści mięty
  • 2 łyżki koperku
  • soku z cytryny
  • chilli w proszku
  • sól
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi