Syrop jagodowy
Prosty przepis na domowy syrop jagodowy.
1.Do garna wrzuć jagody i zalej 1 szklanką wody. Rozgnieć jagody tłuczkiem do ziemniaków.
2.Postaw garnek z jagodami na duży ogień i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez 15 minut. Odcedź sok do miski przez sitko, mocno dociskając kawałki owoców do sitka.
3.Do osobnego garnka wsyp cukier, skórkę z cytryny i pozostałe 3 szklanki wody i zagotuj, mieszając, tak aby cukier się rozpuścił. Gotuj syrop na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut.
4.Wlej sok z jagód i sok z cytryny i gotuj na dużym ogniu przez 1 minutę. Pozwól syropowi ostygnąć, a następnie wyjmij i wyrzuć skórkę z cytryny.
5.Przelej syrop do czystych i suchych butelek. Wstaw do lodówki.
Syrop przechowuj w lodówce do 6 miesięcy.
- 700g jagód
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- sześć 1 centymetrowe paski skórki z cytryny usunięte obieraczką do warzyw
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny