Sorbet z opuncji i limonki

Sorbet z opuncji i limonki

Przepisz na pyszny sorbet z opuncji z dodatkiem nektaru z agawy i limonki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój opuncje wzdłuż na pół. Miąższ wybierz łyżką, dokładnie zblenduj, a następnie przecedź przez drobne sitko.

2.Przełóż do średniej miski. Dodaj nektar z agawy, sok z limonki, skórkę z limonki i mezcal (jeżeli chcesz). Mieszaj, do połączenia składników. Przykryj i wstaw do lodówki.

3.Wlej mieszaninę do maszyny do lodów. Mieszaj zgodnie z zaleceniami producenta, aż sorbet zamarznie i zgęstnieje. Wsadź do zamrażalki i podawaj do zjedzenia gdy będzie dostatecznie zmrożony.

4.Alternatywnie, jeżeli nie posiadasz maszyny do lodów, możesz przelać mieszaninę do naczynia i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie, wyjmij zmrożoną mieszaninę i dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie z powrotem wsadź do zamrażarki. Mieszaj w ten sposób kilka razy co 2 godziny.


Składniki
  • 1,5 kg dojrzałych opuncji
  • 2/3 szklanki bursztynowego nektaru z agawy
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżki drobno startej skórka z limonki
  • 1 łyżka mezcala (opcjonalnie)
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert