Sorbet brzoskwiniowy
Pyszny sorbet brzoskwiniowy przyrządzany z maślanki.
1.Wyłóż sitko kawałkiem gazy i połóż na misce lub garnku. Wlej jogurt do sitka, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (lub dłużej). Serwatka zbierze się w misce, natomiast w sitku pozostanie gęsty jogurt typu greckiego, który można użyć w innym przepisie.
2.W blenderze lub mikserze zmiksuj owoce na wysokich obrotach (ok 30 - 40 sekund). Dodaj cukier, 1/3 szklanki serwatki, ocet i sól. Wymieszaj, Przelej do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, ale lepiej do następnego dnia.
3.Wymieszaj mieszaninę, a następnie ubij ją w maszynce do lodów zgodnie z instrukcjami producenta, aż uzyska konsystencję lodów na miękko. Przełożyć do formy (może być metalowa forma do pieczenia chleba). Formę szczelnie zawiń w folię i wstaw do zamrażalki na ok. 4 godziny.
4.Po wyjęciu z zamrażalnika, za pomocą łyżki do lodów, uformuj gałki i nałóż do pucharków lub kubków.
Po dłuższym chłodzeniu w zamrażalniku, przed podaniem poczekaj chwilę, żeby sorbet lekko zmiękł.
- 950ml jogurtu z pełnego mleka (nie greckiego)
- 2,5 kg jędrnych, dojrzałych brzoskwiń, obranych i grubo posiekanych
- 1/2 szklanki cukru granulowanego
- 2 łyżki octu malinowego
- szczypta soli