Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Pyszne i puszyste pączki nadziewane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Tradycyjny przepis na smaczny deser. Polecamy!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki oraz połową szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 minut.

2.Żółtka utrzeć z resztą cukru, połączyć z mąką, resztą mleka i solą. Wlać stopione masło. Dodać drożdże i wyrobić ciasto.

3.Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego pączki.

4.Wrzucić kulki do mocno rozgrzanego oleju. Oleju powinno być na tyle dużo, żeby pączki w nim pływały, nie powinny dotykać dna naczynia. Jak ciasto zrobi się brązowe od spodu, delikatnie przewrócić je na drugą stronę i dalej smażyć od zarumienienia.

5.Usmażone pączki wyjąć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, tak żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

6.Gdy pączki ostygną, za pomocą szprycy nadziewać pączki ulubioną marmoladą.

7.Na końcu posypać pączki cukrem pudrem.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast marmolady można użyć dowolnego ulubionego nadzienia. Może to być krem, budyń, dżem lub zmiksowane owoce (np. borówki, maliny, banany, itp.). Możemy również użyć lukru jako polewy, posypać kawałkami czekolady, wiórkami lub innymi słodkimi dodatkami.

Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • marmolada
  • olej do smażenia
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet