Naleśniki maślane
Pyszne naleśniki maślane na słodko, z dodatkiem syropu klonowego, dżemu lub polewy czekoladowej.
1.W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól, aż dobrze się wymieszają. Dodaj jajko, 1 łyżkę oleju rzepakowego i maślankę. Mieszaj do momentu, aż wszystkie grudki mąki znikną.
2.Podgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobina oleju. Na patelnię wlej kilka porcji ciasta, tak aby placki były w odległości kilku centymetrów od siebie. Usmaż każdy naleśnik, aż spód stanie się złotobrązowy, a na brzegach pojawią się drobne bąbelki. Odwróć każdy z placków i smaż, aż druga strona będzie złocista.
3.Podawaj na ciepło do zjedzenia, z dodatkiem syropu klonowego, dżemu, kremu czekoladowego lub innego dodatku.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- olej rzepakakowy
- 1 szklanka maślanki
- syrop klonowy, dżem owocowy, krem czekoladowy, itp.