Kremówka

Kremówka

Przepis na tradycyjną, polską, domową kremówkę. Przepyszny deser do poobiedniej kawki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ciasto francuskie upiec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

2.Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu.

3.W misce wymieszać 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę oraz miąższ z laski wanilii, a następnie wlać do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszając.

4.Gotować aż zgęstnieje i pozostawić do ostygnięcia.

5.Masło utrzeć mikserem i powoli dodawać do niego ostygniętą masę budyniową.

6.Masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto francuskie.

7.Przykrywamy drugim ciastem francuskim i posypujemy cukrem pudrem.


Składniki
  • 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego XXL
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder (do dekoracji)
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej