Kremówka
Przepis na tradycyjną, polską, domową kremówkę. Przepyszny deser do poobiedniej kawki.
1.Ciasto francuskie upiec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
2.Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu.
3.W misce wymieszać 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę oraz miąższ z laski wanilii, a następnie wlać do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszając.
4.Gotować aż zgęstnieje i pozostawić do ostygnięcia.
5.Masło utrzeć mikserem i powoli dodawać do niego ostygniętą masę budyniową.
6.Masę wykładamy równomiernie na upieczone ciasto francuskie.
7.Przykrywamy drugim ciastem francuskim i posypujemy cukrem pudrem.
- 2 sztuki gotowego ciasta francuskiego XXL
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka cukru
- cukier puder (do dekoracji)