Faworki

Faworki

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, przyrządzane w szczególności na Tłusty Czwartek. Prezentujemy prosty przepis jak przygotować te pyszne, chrupkie ciasteczka. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oddziel żółtka od białek. Białka nie będą nam potrzebne, natomiast żółtka wlej do miski i delikatnie rozbij trzepaczką do jajek.

2.Dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, masło oraz spirytus. Za pomocą robota kuchennego lub miksera, mieszaj powoli płaską końcówką, aż ciasto będzie gładkie. Po wyrobieniu ciasto odstaw pozostaw na 20 minut pod przykryciem.

3.Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Następnie ciasto pokrój w pasy szerokie na około 4 cm, a te z kolei potnij romby o długości ok. 10 cm.

4.Każdy romb natnij na środku i przez to nacięcie ostrożnie przeciągnij jeden koniec, formując w ten sposób kształt faworka.

5.Rozgrzej olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza.

6.Faworki smaż do jasnego złotego koloru. Następnie wyłóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar oleju.

7.Po ostygnięciu, oprósz ciastka cukrem pudrem i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 10 jajek
  • 700g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 40g cukru waniliowego
  • 90g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do zmażenia
  • cukier puder
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec