Ciasteczka z nadzieniem kawowo-waniliowym

Desery Ciastka Podwieczorki
1.5godziny
4osoby
średni

Ciasteczka z nadzieniem kawowo-waniliowym

Delikatne czekoladowe ciasteczka z nadzieniem kawowo-waniliowym. Przepyszny deser, idealny do poobiedniej kawy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj mąkę, 25g kakao, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem ręcznym lub robotem kuchennym wyposażonym w nasadkę łopatkową ucieraj masło , cukier biały i brązowy na średnich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji - około 2 minuty.

2.Dodaj jajko oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i kontynuuj mieszanie, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie.

3.Podziel ciasto na pół. Połowę ciasta rozwałkuj do grubości ok 3-4mm. Wsuń ciasto na blaszkę i włóż do lodówki na około 30 minut. Powtórz z drugą połową ciasta.

4.Po wyjęciu ciasta z lodówki, wytnij ciastka za pomocą okrągłej foremki (lub małej szklanki) o średnicy ok 1,5cm. Na blaszce do pieczenia, wyłóż dwa arkusze pergaminu i na nich poukładaj kółeczka wycięte z ciasta, tak żeby się z sobą nie stykały. Rozgrzej piekarnik do temperatury 18- stopni Celsjusza i piecz spody ciasteczek prze około 6 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka do ostygnięcia.

5.Przygotuj krem. W szklance rozpuść espresso w 2 łyżkach gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Za pomocą miksera wymieszaj 4 łyżki masła i serek śmietankowy na średnich obrotach przez około 1 minutę. Zmniejsz prędkość i powoli dodaj połowę cukru pudru, mieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mieszankę kawy i pozostałą łyżeczkę ekstraktu z wanilii, mieszaj aż do połączenia. Stopniowo dodawaj pozostały cukier puder i resztę kakao. Zwiększ prędkość do średniej i ubijaj jeszcze przez ok. 1 minutę, aż nadzienie będzie lekkie i puszyste.

6.Gdy spody ciasteczek będą już zimne, nakładaj na połowę z nich przygotowana masę. Drugą połowę ułóż na wierzch masy, delikatnie dociskając, aby rozprowadzić nadzienie.

7.Ciasteczka przechowywać w temp. pokojowej max, 3 dni lub ok tygodnia w lodówce. Podawaj na deser, najlepiej do kawy. Smacznego.


Składniki
  • 220g mąki uniwersalnej
  • 25g kakao + 1/4 szklanki do masy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • 110g masła + 4 łyżki do masy
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 łyżek cukru brązowego (trzcinowego)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kawy rozbuszczalnej espresso
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini