Ciasteczka z nadzieniem kawowo-waniliowym
Delikatne czekoladowe ciasteczka z nadzieniem kawowo-waniliowym. Przepyszny deser, idealny do poobiedniej kawy.
1.W misce wymieszaj mąkę, 25g kakao, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem ręcznym lub robotem kuchennym wyposażonym w nasadkę łopatkową ucieraj masło , cukier biały i brązowy na średnich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji - około 2 minuty.
2.Dodaj jajko oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i kontynuuj mieszanie, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie.
3.Podziel ciasto na pół. Połowę ciasta rozwałkuj do grubości ok 3-4mm. Wsuń ciasto na blaszkę i włóż do lodówki na około 30 minut. Powtórz z drugą połową ciasta.
4.Po wyjęciu ciasta z lodówki, wytnij ciastka za pomocą okrągłej foremki (lub małej szklanki) o średnicy ok 1,5cm. Na blaszce do pieczenia, wyłóż dwa arkusze pergaminu i na nich poukładaj kółeczka wycięte z ciasta, tak żeby się z sobą nie stykały. Rozgrzej piekarnik do temperatury 18- stopni Celsjusza i piecz spody ciasteczek prze około 6 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka do ostygnięcia.
5.Przygotuj krem. W szklance rozpuść espresso w 2 łyżkach gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia. Za pomocą miksera wymieszaj 4 łyżki masła i serek śmietankowy na średnich obrotach przez około 1 minutę. Zmniejsz prędkość i powoli dodaj połowę cukru pudru, mieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mieszankę kawy i pozostałą łyżeczkę ekstraktu z wanilii, mieszaj aż do połączenia. Stopniowo dodawaj pozostały cukier puder i resztę kakao. Zwiększ prędkość do średniej i ubijaj jeszcze przez ok. 1 minutę, aż nadzienie będzie lekkie i puszyste.
6.Gdy spody ciasteczek będą już zimne, nakładaj na połowę z nich przygotowana masę. Drugą połowę ułóż na wierzch masy, delikatnie dociskając, aby rozprowadzić nadzienie.
7.Ciasteczka przechowywać w temp. pokojowej max, 3 dni lub ok tygodnia w lodówce. Podawaj na deser, najlepiej do kawy. Smacznego.
- 220g mąki uniwersalnej
- 25g kakao + 1/4 szklanki do masy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli kuchennej
- 110g masła + 4 łyżki do masy
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1/2 łyżek cukru brązowego (trzcinowego)
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kawy rozbuszczalnej espresso
- 4 łyżki serka śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru pudru