Brownie z mąki migdałowej

Brownie z mąki migdałowej

Prosty przepis na brownie z mąki migdałowej. Pyszny pomysł na deserek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Umieść masło i kawałki czekolady w dużej szklanej misce nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą. Mieszaj, aż masło i czekolada się rozpuszczą i połączą. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.

2.W misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól.

3.W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i wanilię.

4.Ubij schłodzoną mieszankę czekolady i masła z jajkiem i cukrem. Po połączeniu dodaj do mieszanki suchych składników i dokładnie wymieszaj.

5.Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach około 20 na 20 cm i piecz przez 25 minut.

6.Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie pokrój ciasto na kawałki.


Składniki
  • 0,5 szklanki masła
  • 1 szklanka półsłodkich kawałków czekolady
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro