Brownie z mąki migdałowej
Prosty przepis na brownie z mąki migdałowej. Pyszny pomysł na deserek.
1.Umieść masło i kawałki czekolady w dużej szklanej misce nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą. Mieszaj, aż masło i czekolada się rozpuszczą i połączą. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
2.W misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól.
3.W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i wanilię.
4.Ubij schłodzoną mieszankę czekolady i masła z jajkiem i cukrem. Po połączeniu dodaj do mieszanki suchych składników i dokładnie wymieszaj.
5.Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wlej do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach około 20 na 20 cm i piecz przez 25 minut.
6.Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie pokrój ciasto na kawałki.
- 0,5 szklanki masła
- 1 szklanka półsłodkich kawałków czekolady
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3 łyżki kakao w proszku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego