Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Wykwintne danie, wspaniałe do podania podczas przyjęć z rodziną i znajomymi. Zachwyci każde podniebienie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Polędwiczki wieprzowe przekroić na kawałki o długości ok. 6cm, natrzeć czosnkiem i przyprawami.

2.Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek i obsmażyć polędwiczki z każdej strony.

3.Kurki dokładnie umyć, wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć razem z polędwiczkami.

4.Kurki i mięso delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 40 min. aż mięso zmięknie.

5.Dolać śmietankę kremówkę i jeszcze chwilę smażyć aż sos delikatnie zgęstnieje.

6.Dla uzyskania nieco gęściejszego sosu można dodać łyżkę mąki pszennej rozpuszczonej w 1/3 szkl. wody.

7.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować oddzielnie ziemniaki i fasolkę szparagową.


Dodatkowe wskazówki:

Doskonałym dodatkiem będą ziemniaki pieczone ze skórką i posypane koperkiem.

Składniki
  • 40dag polędwiczek wieprzowych
  • ok. 10 kurek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do mięsa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro