Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Wykwintne danie, wspaniałe do podania podczas przyjęć z rodziną i znajomymi. Zachwyci każde podniebienie.
1.Polędwiczki wieprzowe przekroić na kawałki o długości ok. 6cm, natrzeć czosnkiem i przyprawami.
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek i obsmażyć polędwiczki z każdej strony.
3.Kurki dokładnie umyć, wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć razem z polędwiczkami.
4.Kurki i mięso delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 40 min. aż mięso zmięknie.
5.Dolać śmietankę kremówkę i jeszcze chwilę smażyć aż sos delikatnie zgęstnieje.
6.Dla uzyskania nieco gęściejszego sosu można dodać łyżkę mąki pszennej rozpuszczonej w 1/3 szkl. wody.
7.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować oddzielnie ziemniaki i fasolkę szparagową.
Doskonałym dodatkiem będą ziemniaki pieczone ze skórką i posypane koperkiem.
- 40dag polędwiczek wieprzowych
- ok. 10 kurek
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 5 średnich ziemniaków
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do mięsa
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz