Gruszki w zalewie octowej

Przetwory Owocowe
30minut
12osób
łatwy

Gruszki w zalewie octowej

Pyszne gruszki w occie z cynamonem, kurkumą i goździkami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy zalewę. Mieszamy dokładnie wodę, ocet, cukier, cynamon, goździki i kurkumę. Tak przygotowaną zalewę należy zagotować.

2.Obieramy gruszki, następnie kroimy na ćwiartki i wkładamy do słoików. Zalewamy zalewą, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.


Składniki
  • gruszki, muszą być twarde
  • 1 litr wody
  • 1 litr octu 10%
  • 2 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 15 goździków
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein