Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych

Zaskakująco prosty przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Masło i koniak nadają daniu bogaty, łagodny smak i jedwabiście gładką konsystencję.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W średnim rondlu wymieszaj wątróbki drobiowe, cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek i 1/2 łyżeczki soli.

2.Dodaj wodę i postaw na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż wątróbki będą lekko różowe w środku. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.

3.Usuń liść laurowy. Przenieś wątróbki, cebulę i czosnek do robota kuchennego. Miksuj, aż do uzyskania grubego puree.

4.Przy włączonym urządzeniu dodawaj partiami masło.

5.Wlej koniak, dopraw solą i pieprzem. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

6.Przełóż pasztet do naczynia. Przykryj folią i wstaw do lodówki, aż stężeje.

7.Pasztet podawaj schłodzony.


Składniki
  • 250g wątróbek drobiowych, umytych i oczyszczonych z żyłek
  • 1/2 małej cebuli, cienko pokrojonej
  • 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony i obrany
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki liści tymianku
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki koniaku lub szkockiej whisky
  • świeżo zmielony pieprz
  • bagietka pokrojona w kromki, do podania
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien