Pasztet z wątróbek drobiowych
Zaskakująco prosty przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Masło i koniak nadają daniu bogaty, łagodny smak i jedwabiście gładką konsystencję.
1.W średnim rondlu wymieszaj wątróbki drobiowe, cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek i 1/2 łyżeczki soli.
2.Dodaj wodę i postaw na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż wątróbki będą lekko różowe w środku. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.
3.Usuń liść laurowy. Przenieś wątróbki, cebulę i czosnek do robota kuchennego. Miksuj, aż do uzyskania grubego puree.
4.Przy włączonym urządzeniu dodawaj partiami masło.
5.Wlej koniak, dopraw solą i pieprzem. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
6.Przełóż pasztet do naczynia. Przykryj folią i wstaw do lodówki, aż stężeje.
7.Pasztet podawaj schłodzony.
- 250g wątróbek drobiowych, umytych i oczyszczonych z żyłek
- 1/2 małej cebuli, cienko pokrojonej
- 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony i obrany
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki liści tymianku
- sól
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 kostki masła
- 2 łyżeczki koniaku lub szkockiej whisky
- świeżo zmielony pieprz
- bagietka pokrojona w kromki, do podania