Kuchnia Włoska

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

15minut
4osoby
łatwy
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Panettone

Panettone

3godziny
8osób
trudny
Przepis na panettone, tradycyjne włoskie ciasto świąteczne o delikatnym smaku i puszystej konsystencji.

Pesto alla Trapanese

Pesto alla Trapanese

30minut
2osoby
łatwy
Pyszne pesto alla Trapanese, będące specjalnością kuchni włoskiej, której bazą są pomidory i migdały. To danie świetnie sprawdza się jako szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Kalabryjska carbonara

Kalabryjska carbonara

30minut
3osoby
łatwy
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Scallopini z kurczaka

Scallopini z kurczaka

1.5godziny
4osoby
łatwy
Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym

Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym

1.5godziny
4osoby
średni
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem

Roladki z kurczaka z szynką prosciutto, szpinakiem i serem

45minut
4osoby
łatwy
Przepyszne roladki z kurczaka faszerowane młodym szpinakiem, serkiem Boursin oraz włoską szynką prosciutto. Świetny pomysł na świąteczny obiad.
Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka

30minut
6osób
łatwy
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

Rigatoni z pecorino i chrupiącym guanciale

30minut
4osoby
łatwy
Oryginalna włoska pasta rigatoni z podsmażoną szynką guanciale oraz serem Pecorino Romano. Proste ale pyszne włoskie danie.
Limoncello

Limoncello

1.5godziny
8osób
łatwy
Przepis na prosty likier cytrynowy pochodzenia sycylijskiego.

Kuchnia Włoska - popularne przepisy

Tiramisu
1godzina
12osób
Tiramisu
Tiramisu to niesamowicie smaczny deser pochodzenia włoskiego. Składa się z warstw delikatnego jajeczno - serowego kremu z odrobiną likieru, przekładanego biszkoptami nasączonymi kawą espresso. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Smacznego!
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
45minut
4osoby
Makaron Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Pasta Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym posypana parmezanem i pietruszka. Proste i pożywne danie na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Makaron z boczkiem i pomidorami
45minut
4osoby
Makaron z boczkiem i pomidorami
Sprawdzony przepis na smaczne i sycące danie z makaronu w pomidorach z dodatkiem boczku, z aromatycznymi przyprawami, posypany świeżo startym włoskim serem. Aż ślinka cieknie.