Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem

Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem

Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wędlinę kroimy na plasterki. Wielkość i grubość wg. uznania.

2.Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, Dodajemy odrobinę oleju lub jeżeli wędlina jest tłusta, nie dodajemy w ogóle.

3.Na patelni smażymy równomiernie plasterki wędliny, od czasu do czasu obracając na drugą stronę. Stopień wysmażenia wedle uznania (ja osobiście lubię wysoki).

4.Chrzan wkładamy do szklanki i dolewamy odrobinę wody. Mieszamy i wlewamy na patelnię, do wysmażonej wędliny. Smażymy ok. 30 sekund, mieszając.

5.Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.

6.Gdy jajka się zetną, wykładamy danie na talerzyki i podajemy z świeżym chlebem, posmarowanym masłem.


Dodatkowe wskazówki:

Ta prosta potrawa jest znakomita, gdy mamy w lodówce resztki wędliny (np. po świętach lub po przyjęciu) i chcemy szybko przyrządzić coś na ciepło. Smacznego!

Składniki
  • ok 300g wędliny (np. kiełbasa, szynka, boczek)
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • chleb i masło
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Powiązane przepisy

Omlet na słono
30minut
2osoby
Omlet na słono
Omlet to danie przyrządzane z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pożywana potrawa, świetnie nadająca się na śniadanie.
Jajko sadzone z szparagami
15minut
2osoby
Jajko sadzone z szparagami
Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.
Omlet z cukinią
15minut
2osoby
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to wspaniałe danie urozmaicające codzienne śniadanie. Przepis pokazuje w jak prosty i szybki sposób można przygotować to smaczne danie. Potrawa doskonale nadaje się dla osób trzymających linię. Polecam.