Omlet na słono

Omlet na słono

Omlet to danie przyrządzane z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pożywana potrawa, świetnie nadająca się na śniadanie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miski wbić jajka, dolać odrobinę oleju, dolać pół szklanki mleka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

2.Dodać mąkę i bardzo dokładni wymieszać tak, aby nie było grudek.

3.Na patelni roztopić i dobrze rozgrzać masło, a następnie wlać jajka.

4.Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia omletu.

5.Pokroić na kawałki i podawać z pieczywem.


Składniki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  • pieczywo
  • sól
"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle." Salvador Dali

Powiązane przepisy

Omlet z pomidorami i cukinią
15minut
1osoba
Omlet z pomidorami i cukinią
Pyszny i sycący omlet z warzywami. Znakomite danie na rozpoczęcie dnia. Zapraszamy do spróbowania.
Kanapki z pastą jajeczną
15minut
2osoby
Kanapki z pastą jajeczną
Pyszna pasta jajeczna na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie.
Jajko sadzone z szparagami
25minut
2osoby
Jajko sadzone z szparagami
Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.
Omlet z cukinią
15minut
2osoby
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to wspaniałe danie urozmaicające codzienne śniadanie. Przepis pokazuje w jak prosty i szybki sposób można przygotować to smaczne danie. Potrawa doskonale nadaje się dla osób trzymających linię. Polecam.